ALGEMENE INHOUDSTAFEL THERAPEUTISCH REPERTORIUM GENEESMIDDELEN REPERTORIUM
DE BLOEDSOMLOOP 

  CHOLESTEROL

Het probleem van cholesterol verontrust velen onder ons. Deze door ons lichaam geproduceerde stof is levensnoodzakelijk vermits zij nodig is voor de goede werking van al onze cellen en aan de basis ligt van het aanmaken van verschillende hormonen.
Het cholesterolgehalte in het bloed fluctueert met de leeftijd. Recente studies hebben uitgewezen dat een cholesterolgehalte van 2,5 op 60-jarige leeftijd niets alarmerends heeft voor zover de verhouding van zijn twee componenten, de LDL- en de HDL-cholesterol, kleiner of gelijk aan 2,5 zijn.
De eerste maatregel die getroffen moet worden om een te hoog cholesterolgehalte - en de daaruit voortvloeiende schadelijke effecten - te verminderen, bestaat in de keuze van een gezonde levenshygiëne: stop met roken, matig uw zout- en alcoholverbruik, vermijd stress en neem voldoende lichaamsbeweging.
Inzake voeding zal onze voorkeur naar plantaardige vetstoffen gaan en voornamelijk naar soja-, zonnebloem- en olijfolie (koud geperste). De voordelen van olijfolie bij de preventie van cardiovasculaire ziekten werden duidelijk aangetoond door epidemiologische studies, uitgevoerd in het Middellandse Zeegebied, waar de inwoners bij de voedselbereiding grote hoeveelheden olijfolie, look en rode wijn, rijk aan tanninen (looistoffen), aanwenden. De evenwichtige samenstelling van deze olie bevordert de verhoging van de goede HDL- cholesterol en de vermindering van de negatieve LDL-cholesterol. Deze werking was reeds in de oudheid bekend: de olijfboom werd 5000 jaar geleden aanzien als een geschenk der goden.
-
Raadpleeg uw arts.