ALGEMENE INHOUDSTAFEL THERAPEUTISCH REPERTORIUM GENEESMIDDELEN REPERTORIUM
HET BEWEGINGSAPPARAAT 

  OSTEOPOROSE

Het lichaam legt in onze beenderen een calciumvoorraad aan waaruit het organisme naar behoeven kan putten. Calcium komt voornamelijk in de beenderen en in de tanden voor maar is ook noodzakelijk bij andere levensfuncties zoals de permeabiliteit van de haarvaten en de stolling van het bloed. Bij een calciumtekort komen automatisch regulerende processen aan de gang waarin de beenderen een actieve functie hebben.
Het is belangrijk te weten dat ons beenderstelsel haar hoogtepunt bereikt rond 40 jaar en daarna traag maar regelmatig vermindert met 0,3 tot 0,4% per jaar, zowel bij de man als bij de vrouw.
Deze afbouw van het beenweefsel verloopt bij de vrouw veel sneller tijdens de menopauze (2 tot 3% per jaar) en dit ten koste van de best doorbloede beenderen : de wervels. Dit calciumverlies, te wijten aan een verminderde oestrogeenproductie, typisch tijdens de menopauze, kan verantwoordelijk zijn voor osteoporose. Niet alle vrouwen hebben er in dezelfde mate last van; dit heeft te maken met het feit dat de oestrogeenproductie door transformatie van stoffen, afgescheiden voornamelijk door de bijnieren, verschilt van vrouw tot vrouw. Een bloedanalyse zal duidelijk maken of het nodig is het oestrogeentekort, te wijten aan de menopauze, aan te vullen. De dokter zal eveneens rekening houden met de familiale antecedenten (osteoporose, degeneratieve of cardiovasculaire ziekten).
Vanaf de leeftijd van 70 jaar zitten mannen en vrouwen weer in hetzelfde schuitje en zijn ze in gelijke mate onderhevig aan het risico de lange beenderen (dijbeen, ...) te breken.

Te onthouden
 Voorzorgsmaatregelen
Eens volwassen, moet de mens zijn beenderstelsel goed verzorgen:
1. Door minstens een evenwicht te bewaren tussen de inname en afgave van calcium. Van 800 mg op volwassen leeftijd stijgt de calciumbehoefte tijdens de menopauze naar 1200 en zelfs 1500 mg per dag. Het is daarom aanbevolen om tijdens deze periode grote hoeveelheden zuivelproducten te eten (melk, kaas, yoghurt, zachte kaas,...) evenals gedroogde vruchten (amandelen, walnoten, hazelnoten, ...).
2. Door wandelingen in open lucht te maken om ten volle te genieten van de zonnestralen die in de huid de synthese bewerkstelligen van natuurlijke vitamine D, noodzakelijk voor de calciumfixering.
3. Door zich een redelijke en aan de leeftijd aangepaste lichaamsbeweging op te leggen. Dit zorgt voor de vorming en het behoud van een goed beendergestel. Het is inderdaad zo dat de strek- en buigbewegingen die plaats grijpen op de aanhechtingspunten van de spieren, leiden tot een betere beendergroei op die plaatsen.
4. Door tabak weg te laten aangezien tabaksgebruik leidt tot een vervroegde menopauze en derhalve de risico's voor osteoporose verhoogt.
5. Door alcoholische dranken tot een minimum te herleiden aangezien deze de werking van de lever en bijgevolg de synthese van natuurlijk oestrogeen verminderen.
6. Door vanaf 45 à 50 jaar te zorgen voor een voldoende aanbreng aan mineralen om de enzymatische functies te verzekeren.

Geneeskunde
 Al deze redenen rechtvaardigen volgende remineralisatiekuur die 4 tot 5 maal per jaar wordt gevolgd:
REMINERALISERENDE Unda : 2 tabletten daags, 5 dagen per week en
MAGNELEVURES Nutridoses : 1 zakje 's morgens om de twee dagen.

Bij problemen met de calciumhuishouding
Ter aanvulling het volgende innemen :
BIOPTIMUM Osteo , 4 tabletten tijdens het avondmaal, en
CALCIUM PHOSPHORICUM 7CH : 3 tot 5 korrels 's middags, 5 dagen per week.